Ανάπλαση της λιμενικής ζώνης περιοχής Κουμ Καπί / Χανιά

 Η παραλία του Κουμ Καπί των Χανίων είναι ένας τόπος όπου η παρουσία της θάλασσας και του ουρανού είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη. Ένας γραμμικός τόπος με περιορισμένο βάθος και μεγάλο μήκος, με τα χαρακτηριστικά του «μετώπου», του λεπτού φλοιού, που απλώνεται πάνω στο δύσκολο αλλά και προκλητικό όριο μεταξύ στεριάς και θάλασσας, μεταξύ φυσικού και κατασκευασμένου τοπίου.
Με γνώμονα τις υφιστάμενες ανάγκες που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια, επιχειρείται μία ιεράρχηση που σχετίζεται άμεσα και με την φυσιογνωμία του τόπου. Το δυτικό τμήμα της περιοχής είναι περισσότερο αστικό, σε σχετική υψομετρική διαφορά από τη θάλασσα, ενώ στο ανατολικό, οι ανάγκες διαφοροποιούνται και οι απαιτήσεις για «άγγιγμα» και ευκολότερη πρόσβαση στη θάλασσα είναι δεδομένες. Στο δυτικό τμήμα, μία σειρά από σκιερά δωμάτια - Δωμάτια με Θέα  ικανοποιούν τις ανάγκες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ενώ ταυτόχρονα είναι χώροι προσπελάσιμοι, διαθέσιμοι σε όλους τους χρήστες, επισκέπτες και κατοίκους των Χανίων. Στο ανατολικό τμήμα, όπου η σχέση με τη θάλασσα γίνεται πιο άμεση, προτείνουμε το Αμφιθέατρο της Θάλασσας που πλαισιώνεται από μία πέργκολα που παραπέμπει σε αγαπημένα παραθαλάσσια τοπία, όπου η βλάστηση και τα δέντρα συνοδεύουν αρμονικά το υγρό στοιχείο.
Το παραλιακό μέτωπο των Χανίων σε πολύ μεγάλο ποσοστό έχει φυτευτεί με αλμυρίκια τα οποία έχουν αναπτυχθεί με εκπληκτικό τρόπο, δημιουργούν μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και εντάσσονται απόλυτα στο περιβάλλον. Για όλους τους παραπάνω λόγους που σχετίζονται με τη φυσιογνωμία, την αρμονία και την προσαρμογή του δέντρου στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, τα αλμυρίκια είναι η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή και για την περιοχή μελέτης.
Το σύνολο της περιοχής είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ και άτομα με μειωμένη κινητικότητα.

Ανάπλαση της λιμενικής ζώνης της περιοχής Κουμ Καπί / Χανιά
Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων
Αγωνοθέτης Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων
Έτος διεξαγωγής διαγωνισμού 2013
Αρχιτεκτονική μελέτη Πρόδρομος Νικηφορίδης
Bernard Cuomo
Συνεργάτιδες Εύη Κωνσταντάρα
Ελένη Λουκίδου
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη Δημήτρης Μπόζης