Μητροπολιτικό Πάρκο και Εκθεσιακό κέντρο στην περιοχή της Διεθνούς Εκθέσεως / Θεσσαλονίκη

Προτείνεται η δημιουργία ενός νέου ανάγλυφου, ενός χαμηλού λόφου, στα σπλάχνα του οποίου θα κατασκευαστεί το εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, ενώ η συνολική επιφάνεια των 180.000τμ θα διαμορφωθεί σε χώρους πρασίνου. Το νέο «έδαφος» της ΔΕΘ θα φιλοξενεί στο εσωτερικό του όλες τις νέες προβλεπόμενες χρήσεις συμπεριλαμβανομένων και 1500 θέσεων στάθμευσης.

Η ανάπλαση του οικοπέδου της ΔΕΘ επιχειρεί να μετατρέψει έναν χρόνιο αστικό θύλακα αποκλεισμού σε συγκριτικό πλεονέκτημα. Στρατηγική πρόθεση είναι η δημιουργία μιας πρότυπης νησίδας που ο σχεδιασμός της αξιοποιεί και αναδεικνύει την αναπτυξιακή, πολεοδομική, αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική διάσταση της επέμβασης.

Ο περιβαλλοντικός αστικός σχεδιασμός και η δημιουργία μιας πρότυπης οικοδομικής νησίδας λειτουργούν ως ένα μικρο-οικοσύστημα, όπου ο ανοικτός χώρος συνυπάρχει με τον κτισμένο και ο δημόσιος χώρος λειτουργεί ως ένα υβριδικό ενδιάμεσα μεταξύ αστικού και φυσικού. Νέες υλικότητες και νέες οπτικές επαναπροσδιορίζουν παγιωμένες αντιθέσεις και επαναφέρουν στην πόλη τις «ξεχασμένες» ποιότητες του φυσικού περιβάλλοντος (φως, σκιές, αισθήσεις, εναλλαγή εποχών). Επιπλέον, μέσω μιας σειράς ‘εργαλείων’ περιβαλλοντικού σχεδιασμού, επιδιώκεται να αποτελέσει η περιοχή μια πρότυπη νησίδα ανάδειξης λύσεων που «ακουμπάνε» στις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής πόλης. Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός περιλαμβάνει θέματα διαμόρφωσης του δημόσιου χώρου (με τη δημιουργία μικροκλίματος, εξοικονόμηση νερού και ενέργειας στη διαχείρισή του), θέματα ενεργειακής αυτονομίας του Ο.Τ. κλπ.

Η περιοχή θα αποδοθεί ολοκληρωτικά στη πόλη, ενώ η δημιουργία ενός μεγάλου αστικού πάρκου θα ανακουφίσει περιβαλλοντικά το κέντρο της Θεσσαλονίκης και θα δημιουργήσει ένα συνεχόμενο χώρο πρασίνου από το Σειχ Σου μέχρι τη θάλασσα.

Μητροπολιτικό Πάρκο και Εκθεσιακό κέντρο στην περιοχή της Διεθνούς Εκθέσεως / Θεσσαλονίκη
Μελέτη: 2012
Αρχιτεκτονική μελέτη Πρόδρομος Νικηφορίδης
Bernard Cuomo
Συνεργάτιδες Γιώτα Μπάνη
Παρασκευή Κωνσταντάρα