Ανάπλαση περιοχής Φαλήρου / Καβάλα

Συνέχεια στις ασυνέχειες – παράλληλες διαδρομές και αστικά δωμάτια

Η περιοχή ανάπλασης, όπως και το σύνολο του παραλιακού μετώπου της Καβάλας, χαρακτηρίζεται από ασυνέχειες και εμπόδια, διαφοροποιήσεις τόπων και χαρακτηριστικών. Στον κόμβο του Φαλήρου οι ασυνέχειες είναι αποτέλεσμα της εμπλοκής υψηλής έντασης κινήσεων οχημάτων και πεζών, σε έναν τόπο – είσοδο πόλης – και ένα τοπίο εξαιρετικής θέσης.

Στόχος της ανάπλασης είναι να βρει συνέχειες στις ασυνέχειες, να διευθετήσει τις κινήσεις οχημάτων γύρω από τον κόμβο του Φαλήρου και να εξασφαλίσει ασφαλείς κινήσεις και βιώσιμους χώρους πεζών, ποδηλατιστών και άλλων χρηστών, ώστε να επανα-οικειοποιηθούν το τοπίο.

Με επίκεντρο τον κυκλικό κόμβο η πρόταση συνοψίζεται στα παρακάτω:

Διαδρομές πολιτισμού: ένας περίκλειστος προστατευμένος κήπος για την εκτόνωση των χρήσεων του γειτονικού δημοσίου κτιρίου “Πυθαγόρας”.

Διαδρομές του ουρανού: ένα βυθισμένο “αστικό δωμάτιο” στην κεντρική νησίδα του κόμβου. Ένας ενδιάμεσος χώρος κάτω από το επίπεδο του δρόμου, όμως – λόγω υψομετρικών διαφορών – στο επίπεδο της θάλασσας, επιτρέπει παράλληλες, συνεχείς πορείες πεζών και οχημάτων. Χώρος περίκλειστος, στραμμένος προς τον ουρανό, ιδιαίτερος σε μια πόλη που η θέα προς τη θάλασσα και τον ανοικτό ορίζοντα είναι συνήθεις. Φυτεύεται, καθώς δεν είναι μόνο χώρος κίνησης, αλλά και στάσης.

Διαδρομές με θέα: λότζια–στοά και μπαλκόνι του Φαλήρου, ένας στεγασμένος αλλά ανοιχτός χώρος, “σφηνωμένος” στο θαλάσσιο “σόκορο”. Βρίσκεται στην πορεία που περνά από τη νησίδα και οδηγεί προς τη θάλασσα. Εδώ διαμορφώνεται ένα καφέ–αναψυκτήριο, το οποίο ενσωματώνεται, όπως και η στοά, στο φυσικό τοπίο και στην καμπύλη της ακτογραμμής. Από εκεί η πορεία οδηγεί δίπλα στη θάλασσα.

Οι διαδρομές των πεζών χαρακτηρίζονται από συνέχεια αλλά και έντονες εναλλαγές ποιοτικών χαρακτηριστικών από τον περίκλειστο εσωστρεφή κήπο στη μυστηριακή ατμόσφαιρα ενός υπόγειου τόπου, το άνοιγμα στο φως και την απρόσκοπτη θέα.

Ανάπλαση Περιοχής Φαλήρου / Καβάλα – 3ο Βραβείο
Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών
Έτος διεξαγωγής διαγωνισμού 2008
Αγωνοθέτης Δήμος Καβάλας
Αρχιτεκτονική μελέτη Πρόδρομος Νικηφορίδης
Μπερνάρ Κουόμο
Μαρία Δούση
Μιχάλης Νομικός
Άγγελος Τασολάμπρος
Ιωάννης Ανδρουλιδάκης
Στυλιανή Ψυλλάκη
Συνεργάτες Δέσποινα Παυλοπούλου
Θεοφανή Βαλσάμη