Ανάπλαση Νεωρίων Ηρακλείου / Ηράκλειο

Μελέτη συντήρησης, αποκατάστασης και επανάχρησης του συγκροτήματος που αποτελείται από το εναπομείναν τμήμα των νεότερων και νεότατων Νεωρίων (Arsenali Nuovi – Nuovissimi), τη δεξαμενή “Ζάνε” και την Αποθήκη άλατος

Η μελέτη στοχεύει στην επανένταξη του μνημείου στη ζωή της σύγχρονης πόλης με την απόδοση σε αυτό πολιτιστικών δραστηριοτήτων, σεβόμενη την ιστορική του παρουσία.

Το Νεώριο:

Η πρόταση στρέφεται γύρω από τέσσερις κατευθύνσεις:

  • τη διεύρυνση του περιβάλλοντα χώρου του νεωρίου για λόγους λειτουργικούς, αλλά και ιστορικούς, ώστε να ενδυναμωθεί η παρουσία του ως μνημείου ενεργού στη σύγχρονη πόλη.
  • τη διαμόρφωσή του ως “ανοικτού” χώρου με τη δημιουργία ενός διαμπερούς ανοικτού εκθεσιακού χώρου, ο οποίος, διαπερνώντας το, γίνεται ταυτόχρονα χώρος περιπάτου, ενταγμένος στις ροές των κινήσεων των κατοίκων της σύγχρονης πόλης.
  • αυτός ο εκθεσιακός χώρος, εντάσσεται σε μια διάφανη γραμμική κατασκευή, αντιστρέψιμη καθώς δεν αγγίζει τις τοιχοποιίες, η οποία διατρέχει το Νεώριο κατά μήκος. Ένα ένθετο στοιχείο, λιτό, αυστηρής γεωμετρίας, μια σύγχρονη αρχιτεκτονική γραφή που εντάσσεται χωρίς να ανταγωνίζεται το ιστορικό κτήριο.
  • στο εσωτερικό αυτής της κατασκευής και στο ανώτερο επίπεδό της διαμορφώνεται ένα café ως προέκταση της ζωής του εκθεσιακού χώρου. Τοπικά εξέχει του περιβλήματος και εκτείνεται και πέρα από το στεγασμένο τμήμα του μνημείου, αποκτώντας μια ιδιαίτερη σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο.

Η Δεξαμενή ΖΑΝΕ:
Πρόκειται για χώρο εσωστρεφή, αυστηρό, λιτό, ήσυχο και αποστασιοποιημένο σε σχέση με τον πιο οικείο χώρο του Νεωρίου. Οι επεμβάσεις εδώ είναι ελάχιστες. Διαμορφώνονται δύο λειτουργικές ενότητες, ένας εκθεσιακός χώρος και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Ένα υπερυψωμένο δάπεδο και ένθετα κατακόρυφα στοιχεία παρέχουν την εκθεσιακή υποδομή. Ανάμεσα στο υπερυψωμένο δάπεδο και τα πλευρικά τοιχώματα, μία γραμμική αβαθής δεξαμενή νερού φέρνει στη μνήμη των επισκεπτών την αρχική χρήση του μνημείου. Το νερό φωτίζεται δημιουργώντας την εντύπωση ότι ο εκθεσιακός χώρος “ταξιδεύει” μέσα στη δεξαμενή.

Ανάπλαση Νεωρίων Ηρακλείου / Κρήτη
Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός
Αγωνοθέτης Δήμος Ηρακλείου
Έτος διεξαγωγής διαγωνισμού 2008
Αρχιτεκτονική μελέτη Πρόδρομος Νικηφορίδης
Μπερνάρ Κουόμο
Δημήτρης Ζυγομαλάς
Συνεργάτες Δέσποινα Παυλοπούλου
Θεοφανή Βαλσάμη