Ανάπλαση Δυτικού Παραλιακού Μετώπου Χανίων / Χανιά

Χανιά Νέα Χώρα Νέοι Χώροι – ΧΝΧΝΧ

Στην πόλη των Χανίων και συγκεκριμένα έξω από τα τείχη στη δυτική της πλευρά βρίσκεται η Νέα Χώρα, περιοχή που δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από μουσουλμάνους που μετακινήθηκαν από την ενδοχώρα. Αργότερα με την ανταλλαγή των πληθυσμών κατοικήθηκε από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Η περιοχή μελέτης εκτείνεται από την πλατεία Τάλω και φθάνει μέχρι την οδό Πετρώφ, εκεί που ξεκινά η ανάπλαση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

Περιλαμβάνει την Ακτή Κανάρη, την περιοχή της πλατείας Τάλω, κάποια παλαιότερη εγκατάσταση του Ξενία, περιοχές πέριξ του Κολυμβητηρίου και την Ακτή Παπανικολή. Η σημερινή κατάσταση της περιοχής είναι κακή, οι πεζοί την διασχίζουν βιαστικά στριμωγμένοι σε στενά πεζοδρόμια με πολλά εμπόδια. Ταυτόχρονα τίποτα δεν τους κρατά στην περιοχή επειδή δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές και ο απαραίτητος αστικός εξοπλισμός.  

Ξεκινώντας από την πλατεία Τάλω την οποία αναμορφώνουμε προκειμένου να αυξήσουμε το πράσινο και να εγκαταστήσουμε χώρους περιπάτου και αναψυχής. Στον περιβάλλοντα χώρο του πρώην αναψυκτηρίου του ξενοδοχείου Ξενία προτείνουμε νέες διαμορφώσεις που διευκολύνουν την πρόσβαση για όλους και ταυτόχρονα δημιουργείται χώρος εκδηλώσεων και περίπατος πάνω στην παλιά προβλήτα. Η Ακτή Κανάρη και η Ακτή Παπανικολή επανασχεδιάζεονται προκειμένου να αυξηθεί το εύρος των πεζοδρομίων ενώ σε τμήμα της Ακτής Κανάρη δημιουργείται ένα μεγάλο ξύλινο ντεκ  που αυξάνει σημαντικά τους χώρους πρόσβασης, επικοινωνίας των επιμέρους περιοχών και βεβαίως αυξάνει τους χώρους αναψυχής.

Σημαντικό ζητούμενο της πρότασης είναι η πολυεπίπεδη αναζήτηση μίας νέας αστικότητας, η μετατροπή της περιοχής από τόπο  βιαστικής διέλευσης σε τόπο ζωής και δημιουργίας.

Οι λότζιες της πλατείας Τάλω, η πλατεία του Ξενία, ο περίπατος πάνω στη θάλασσα, το ξύλινο ντεκ της Ακτής Κανάρη, η προβλήτα της άθλησης στο Κολυμβητήριο, οι επιμέρους διαμορφώσεις της Ακτής Παπανικολή και τέλος το Πειραματικό Πάρκο στο οικόπεδο της ΑΒΕΑ είναι οι βασικοί των Χανίων, της Νέας Χώρας, Νέοι Χώροι … 

Ανάπλαση Δυτικού Παραλιακού Μετώπου Χανίων
Έτος 2022
Αρχιτεκτονική μελέτη Πρόδρομος Νικηφορίδης
Bernard Cuomo
Συνεργάτες αρχιτέκτονες Δήμητρα Δόλλα