Μελέτη Περιβάλλοντα Χώρου και Δώματος στο κτίριο Όλυμπος Νάουσα / Θεσσαλονίκη

Ο Μυστικός Κήπος του ON Residence Hotel υπήρξε ένα μεγάλο στοίχημα. Έκφραση ενός μανιφέστου για τους παραμελημένους ακάλυπτους, ένα μανιφέστο για τον εξανθρωπισμό των εσωτερικών των οικοδομικών τετραγώνων, αναζήτηση της χαμένης γης, του χώματος και του πρασίνου. Οι συνθήκες δυσοίωνες, οι προθέσεις μας δεδομένες. Το φως ελάχιστο, ο ήλιος σπάνιος και ο θόρυβος των κλιματιστικών μας συνοδεύει καθημερινά.

Ο στόχος ήταν η αναζήτηση μία αρχιτεκτονικής πρότασης που θα λειτουργήσει ως αντίδοτο στη δεδομένη υφιστάμενη υποβαθμισμένη κατάσταση.

Τα όρια διαφέρουν και ορίζονται από κατασκευές, συστοιχίες κλιματιστικών και πρόχειρες κατασκευές. Μας αρέσουν αυτές οι υψομετρικές διαφορές και τις κάνουμε εργαλείο για να πάμε ψηλά, να φτάσουμε στον ουρανό. Η απόφαση οριοθέτησης του αύλειου χώρου με υλικά όπως το επίχρισμα κουρασανίτ, το COR-TEN και το μάρμαρο Διονύσου περιγράφει τις προθέσεις μας για την δημιουργία μίας αλληλουχίας εικόνων. Σε αυτές τις σεκάνς παίρνουν ισότιμα μέρος οι φυτεύσεις και συνδυάζονται ανάλογα με τα επιλεγμένα υλικά.

Επιλέξαμε φυτά που μπορούν να αναπτυχθούν σε σκιερά μέρη, τα δενδρύλλια και οι θάμνοι δεν χάνουν τα φύλλα τους, τα σφενδάμια  (acer palmatum) με το έντονο πορφυρο-ιώδες χρώμα φύλλα τα  χάνουν και γίνονται γλυπτές φιγούρες στο γενικότερο περιβάλλον.  

Αντίδοτο στα κλιματιστικά ο ήχος του νερού ως ένας ήσυχος καταρράκτης, μία κουρτίνα νερού μπροστά από ένα μωσαϊκό από μάρμαρο Διονύσου τοίχο που επιβάλλεται στο χώρο με το μέγεθος του και τη μουσική του και φθάνει οπτικά μέχρι τη θάλασσα. 

Μελέτη Περιβάλλοντα Χώρου και Δώματος στο κτίριο Όλυμπος Νάουσα
Έτος : 2022
Αρχιτεκτονική μελέτη Πρόδρομος Νικηφορίδης
Bernard Cuomo
Συνεργάτες αρχιτέκτονες Δήμητρα Δόλλα
Έλλη Χαβατζά