Το περίπτερο της Γαλλοφωνίας / Θεσσαλονίκη

Η μελέτη για το περίπτερο της Γαλλοφωνίας προέκυψε γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι καθώς οι ιδέες εμπλουτίστηκαν από συζητήσεις και σκέψεις όλων των συμμετεχόντων. 

Οι συναντήσεις πληθαίνουν και ήδη στα πρώτα σχέδια  αντικατοπτρίζεται η κοινή επιθυμία του να είναι ξεκάθαρες και να συσχετιστούν οι έννοιες της ενότητας γύρω από τη γαλλική γλώσσα αλλά και της πολυφωνίας των διαφορετικών γαλλόφωνων χωρών που εκπροσωπούνται. 

Το Περίπτερο, σε κεντρική θέση στην καρδιά της Διεθνούς  Έκθεσης Βιβλίου, είναι ένας χώρος καθαρός χωρίς εμπόδια και σκόπιμα ανοιχτός.

Στο έργο, η χρωματική ενότητα και η η κυριαρχία του λευκού εκφράζουν την αρχική ιδέα που συνδέεται με την αυστηρότητα των μορφών και των όγκων και είναι σε αντίθεση με ένα περιβάλλον το οποίο κάποιες φορές μπορεί να είναι χαοτικό ή θορυβώδες.  Έτσι, η αρχιτεκτονική φλυαρία μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, ώστε να αναδειχτούν τα βιβλία, όπως για παράδειγμα αυτό συμβαίνει στο χώρο που αφιερώνεται στους Γάλλους εκδότες. Στο εσωτερικό της περιμέτρου αναπτύσσονται μεγάλες χωροταξικές και λειτουργικές ενότητες.  Ακολουθώντας κυκλική χάραξη, η αίθουσα των παρουσιάσεων και διαλέξεων αποτελεί έναν κεντροβαρικό  χώρο του οποίου η γεωμετρία αναπαράγει τον κύκλο με τα 5 χρώματα του λογότυπου της Γαλλοφωνίας.

Στον κοινό χώρο που υποδέχεται τις γαλλόφωνες χώρες, τα βιβλία παρουσιάζονται σε οριζόντιες επιφάνειες διαφόρων μεγεθών και υψομέτρων, το παιχνίδι των λευκών όγκων εκφράζει την έννοια των ποικίλων διαφορετικών εκφράσεων.

Η έννοια της πολυφωνίας εκφράζεται με την παρουσία των start-up και των νέων τεχνολογιών, τις «μηχανές ανάγνωσης» που επιτρέπουν πραγματικά σήμερα μία διαφορετική προσέγγιση της ανάγνωσης.

Το περίπτερο της Γαλλοφωνίας / Θεσσαλονίκη
Μελέτη – κατασκευή: 2018
Αρχιτεκτονική μελέτη Πρόδρομος Νικηφορίδης
Μπερνάρ Κουόμο
Συνεργάτιδα Σοφία Μπομπορίδου