Κτίριο κατοικιών στο Bussy Saint-Georges, Marne la Valée / Παρίσι

Στην συνέχεια του διαγωνισμού που προκήρυξε η νέα πόλη της Marne la Valée, στα ανατολικά του Παρισιού, μαζί με την αναθέτουσα αρχή κοινωνικών κατοικιών, SAREL-Arche, η ομάδα μας επελέγει για να σχεδιάσει ένα κτίριο κατοικιών στο εσωτερικό μιας κατοικημένης μονάδας που χωρίζεται σε τέσσερα κυβικά κτίρια, στη βάση ενός γενικού σχεδίου του αρχιτέκτονα RobertKrier.

Η επιχείρηση αποδείχθηκε πολύ πολύπλοκη σε ότι αφορά τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό καθώς, για να πάρουν την οικοδομική άδεια, οι αρχιτέκτονες έπρεπε να συμβιβαστούνε με στιλιστικές απαιτήσεις – στέγη με τέσσερις κλίσεις, κάθετα παράθυρα, μπαλκόνια και επικάλυψη του παλιού κτιρίου – θεσπισμένες από το Δήμο.

Κεντρική ιδέα είναι εκείνη του σπασίματος της μονολιθικής όψης του όγκου του κτιρίου με την προσθήκη και αφαίρεση στοιχείων καθώς η «σχισμή» στην οποία βρίσκονται η είσοδος και τα πλατύσκαλα των ορόφων, επιτρέπει σε κάθε είσοδο κατοικίας να ωφεληθεί από τον φυσικό φωτισμό. Δίνεται πλεονέκτημα στην επεξεργασία των όψεων σε σχέση με την πρόσβαση στη Λεωφόρο ThibaudDeChampagne και οι κοινόχρηστοι χώροι (είσοδος και πλατύσκαλα των ορόφων) αποτελούν ένα χώρο ενιαίο και κατευθυντήριο, διαμπερή και άπλετα φωτισμένο.

Οι κατοικίες έχουν τη δυνατότητα, μέσω της κατανομής τους, να επωφεληθούν από πολλούς  προσανατολισμούς, τους καλύτερους δυνατούς. Όλα τα καθιστικά εκτός από την περίπτωση των studios είναι τοποθετημένα στις γωνίες του κτιρίου και επωφελούνται κατ’ ελάχιστο  από δύο προσανατολισμούς. Τέλος, κάθε διαμέρισμα επεκτείνεται σ’ ένα μπαλκόνι και μία βεράντα.

Κτίριο κατοικιών στο Bussy Saint-Georges, Marne la Vallée.
Διαγωνισμός
Έτος διεξαγωγής διαγωνισμού 1992
Ανάθεση SAREL ARCHE
Αρχιτεκτονική μελέτη Πρόδρομος Νικηφορίδης
Μπερνάρ Κουόμο
Χωροταξική μελέτη EPAMARNE
Συντονισμός αρχιτεκτονικών μελετών Cabinet SOPHA