Aνάπλαση παράκτιας ζώνης Νεάπολης/ Μονεμβασία

Η παραλία της Νεάπολης του Δήμου Μονεμβασίας είναι ένας γραμμικός τόπος με περιορισμένο βάθος και μεγάλο μήκος, γεγονός που του προσδίδει με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά του “μετώπου”, του λεπτού φλοιού, που απλώνεται πάνω στο δύσκολο αλλά και προκλητικό όριο μεταξύ στεριάς και θάλασσας, μεταξύ φυσικού και κατασκευασμένου τοπίου. Βασική απόφαση της πρότασης ήταν να διατηρηθεί η χαρακτηριστική και αναγνωρίσιμη φυσιογνωμία του ενιαίου μετώπου προς τη θάλασσα, η συνέχεια και γραμμικότητα του τοπίου, η ενίσχυση των χαρακτηριστικών της, μέσα από τις διαμορφώσεις, τις φυτεύσεις, αλλά και των κατασκευών που χρησιμοποιούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Για το μέτωπο της παραλίας διακρίνονται τρεις υποπεριοχές με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ο Δυτικό Τομέας, ο Κύριος Τομέας και ο Ανατολικός Τομέας. Ο Δυτικός Τομέας βρίσκεται στην είσοδο της Νεάπολης, έχει ιδιαίτερα τουριστικό χαρακτήρα, με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και μία εξαιρετική παραλία. Η περιοχή αυτή εκτείνεται μέχρι τον χείμαρρο Ξεριά. Ο Κύριος Τομέας είναι το παραλιακό μέτωπο της παλιάς πόλης, με δραστηριότητες εμπορίου, αναψυχής και ακτοπλοϊκών εξυπηρετήσεων. Μετά από την οδό Ταϋγέτου εκτείνεται ο Ανατολικός Τομέας με σύγχρονα και διάσπαρτα κτίρια. Σε αυτή την περιοχή βρίσκεται το Γυμνάσιο Νεάπολης, η πλαζ καρνάγιο, μία αδιαμόρφωτη πλατεία, μία παιδική χαρά, για να καταλήξουμε σε μία παραλία με βότσαλα και πολύ μικρή υψομετρική διαφορά με τον δρόμο.

Κυρίαρχος στόχος της πρότασης μας είναι ο περιορισμός των διερχομένων αυτοκινήτων και ακόμα περισσότερο των σταθμευμένων. Προτείνονται δύο χώροι στάθμευσης στην αρχή και το τέλος του παραλιακού μετώπου που σε συνδυασμό με το χώρο στάθμευσης του χειμάρρου τους θερινούς μήνες θα μπορούσαν να ανακουφίσουν σημαντικά την κυκλοφοριακή επιβάρυνση. Επίσης προτείνονται θέσεις στάθμευσης για φορτοεκφόρτωση σε όλο το μήκος του δρόμου. Ο δραστικός περιορισμός της διατομής του παραλιακού δρόμου δίνει τη δυνατότητα μίας σωστότερης πρόσβασης στο χώρο του χειμάρρου, που θα μπορούσε να διευκολύνει και την αναμονή των αυτοκινήτων σε περιόδους μεγάλης προσέλευσης για τα Κύθηρα. Ο περιορισμός του οδικού άξονα δίνει τη δυνατότητα διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων μπροστά από τα κτίρια, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για μετακίνηση προς τα έσω των στεγάστρων με αποτέλεσμα νε έχουμε την επιθυμητή διεύρυνση του ζωτικού χώρου περιπάτου δίπλα στη θάλασσα.

Mε τη χρήση περιορισμένου αριθμού υλικών, με την έντονη παρουσία του πράσινου και με μεγάλες επιφάνειες χωρίς πολύπλοκες και υπερσχεδιασμένες διαμορφώσεις η γενική πρόταση φιλοδοξεί να αποπνεύσει ηρεμία. 

Η πορεία πάνω ακριβώς στο όριο μεταξύ στεριάς και θάλασσας, το πλακόστρωτο της παραλίας με τα χαρακτηριστικά της γραμμικότητας και της συνέχειας, το ανοικτό και μη διακοπτόμενο οπτικό πεδίο, η αίσθηση του απείρου λόγω της έντονης παρουσίας του νερού, η γραμμή του ορίζοντα μέσα στη θάλασσα, που άλλοτε διαγράφεται έντονη και καθαρή και άλλοτε χάνεται εντελώς, ενοποιώντας με εντυπωσιακά αποτελέσματα, τον ουρανό με τη θάλασσα, είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα του παραλιακού μετώπου της Νεάπολης.

Μελέτη ανάπλασης της χερσαίας και παράκτιας ζώνης και αισθητική αναβάθμιση όψεων κτιρίων στο παραλιακό μέτωπο Νεάπολης Μονεμβασίας - 1o Βραβείο
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών
Έτος διεξαγωγής διαγωνισμού 2014
Αγωνοθέτης Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μονεμβασιάς
Αρχιτεκτονική μελέτη Πρόδρομος Νικηφορίδης
Bernard Cuomo
Συνεργάτες αρχιτέκτονες Σοφία Μπομπορίδου
Κωνσταντίνος Ιασονίδης
Εβελίνα Σιμιτζόγλου