Κατασκευή ξύλινου deck στην Παλιά Παραλία Θεσσαλονίκης / Θεσσαλονίκη

Νέα Παλιά Παραλία

Σήμερα η Παλιά Παραλία πιέζεται ασφυκτικά από ανάγκες που δεν μπορεί να ικανοποιήσει. Ο υψηλός κυκλοφοριακός φόρτος της Λεωφόρου Νίκης σε συνδυασμό με την αυξημένη επισκεψιμότητα της περιοχής κάνει επείγουσα την διαπλάτυνση του κρηπιδώματος για την βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος.

Προτείνουμε ένα ξύλινο κατάστρωμα πλάτους 10μ με μία ελάχιστη κλίση που δεν είναι ορατή από το ανθρώπινο μάτι. Ξεκινάμε ισόπεδα από την περιοχή της πλατείας Ελευθερίας και καταλήγουμε ισόπεδα στην περιοχή του Λευκού Πύργου. Ενδιάμεσα με τη χρήση των κλιμάκων της σημερινής προκυμαίας και την αναγκαία προσαρμογή τους επικοινωνούν τα δύο επίπεδα.

Προτείνουμε πολλών ειδών καθιστικά ανάλογα με τις επιθυμίες και τις περιστάσεις. Γραμμικό χαμηλό καθιστικό κατά μήκος του υφιστάμενου κρηπιδώματος ως τμήμα του προτεινόμενου ξύλινου καταστρώματος που επιπλέον ενισχύει την ασφάλεια των περιπατητών στο υφιστάμενο κρηπίδωμα. Επί του προτεινόμενου καταστρώματος προτείνουμε γραμμικό καθιστικό με πλάτη κυμαινόμενου ύψους λόγω υψομετρικής διαφοράς με το υφιστάμενο. Στην απέναντι πλευρά, στο όριο με τη θάλασσα προτείνουμε επίσης ένα γραμμικό συνεχόμενο χαμηλό καθιστικό. Σε επιλεγμένα σημεία επιλέγουμε να δημιουργήσουμε καθιστικά σε μορφή ανάκλιντρου για να μπορεί ο χρήστης να απολαύσει το περιβάλλον και το ηλιοβασίλεμα. Τέλος, δημιουργούμε έξι ιδιαίτερες κατασκευές, έξι μικρά σκάφη που έχουν αγκυροβολήσει στο ξύλινο κατάστρωμα και αναμένουν τους επιβάτες τους. Η σκίαση των παραπάνω περιοχών ειδικά τους θερινούς μήνες σε συνδυασμό με την θαλάσσια αύρα θα διευκολύνει και μεγιστοποιήσει τη χρήση τους.

Ο φωτισμός είναι λιτός και διακριτικός. Χαμηλός γραμμικός φωτισμός για το ξύλινο κατάστρωμα και τοπικός φωτισμός των σκιάστρων για να εξυπηρετηθούν λειτουργικά τα σημεία συνάντησης και να αναδειχθεί ο θαλασσινός χαρακτήρας της Θεσσαλονίκης.

Κατασκευή ξύλινου καταστρώματος επι πασσάλων (deck) στην παλιά παραλία Θεσσαλονίκης - Εξαγορά
Ανοικτός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών
Έτος διεξαγωγής διαγωνισμού 2022
Διοργανώτρια αρχή Δήμος Θεσσαλονίκης
Αρχιτεκτονική μελέτη Πρόδρομος Νικηφορίδης
Bernard Cuomo
Δήμητρα Δόλλα
Συνεργάτες Πολιτικοί Μηχανικοί Ιάκωβος Λαβασάς
Ευάγγελος Βασιλικός
Παντελής Ζέρβας
Γεώργιος Νικολαϊδης
Μαρία Στεφανούρη