Ακαδημία Γραμμάτων και Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς / Θεσσαλονίκη

Το δημόσιο κτίριο ως υλικό μεταγραφής του τόπου και του χρόνου

Ένα δημόσιο κτίριο, ιδιαίτερα όταν αφορά στα γράμματα και τον πολιτισμό, οφείλει να επιχειρεί με την ίδια του την παρουσία, να προσελκύει όχι μόνο μια ελίτ πολιτών, αλλά ευρύτερες κοινωνικές ομάδες και νέους ανθρώπους.

Το προτεινόμενο κτίριο τοποθετείται στο βάθος του τριγωνικού οικοπέδου, δημιουργώντας στον ελεύθερο χώρο μπροστά του μια δημόσια αστική πλατεία. Στην όψη του κτιρίου προς το δημόσιο χώρο δημιουργείται ένας “μεταλλικός φλοιός”, που αποκολλάται από το κτίριο και λειτουργεί με πολλαπλούς και εναλλακτικούς τρόπους:

Αποτελεί μια μεγάλη επιφάνεια που μπορεί να φωτίζεται διαφορετικά, ανάλογα με τις περιστάσεις και τις διοργανώσεις της Ακαδημίας.

Διαμορφώνει μια επιφάνεια προβολών και ανάρτησης επικοινωνιακού υλικού για το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες της Ακαδημίας.

Λειτουργεί ως εξώστης θέασης προς την πλατεία και των γεγονότων που θα συμβαίνουν σε αυτή.

Στον ενδιάμεσο χώρο που δημιουργείται μεταξύ του μεταλλικού φλοιού και του κτιρίου υπάρχει η δυνατότητα εκθέσεων για έργα τέχνης και γλυπτά μεγάλου μεγέθους.

Η όψη – φλοιός, με τη δύναμη και την επικοινωνιακή εμβέλεια της εικόνας, γίνεται το ζωντανό “δέρμα” του κτιρίου, το οποίο επικοινωνεί με την πόλη, προβάλλει και προβάλλεται, εκθέτει και εκτίθεται. Το κτίριο μετατρέπετι σε “ζωντανό οργανισμό”, είναι κάθε φορά διαφορετικό και αποτυπώνει τα εσωτερικά δρώμενα στο εξωτερικό του κέλυφος. Πρόκειται για ένα παιχνίδι με το “μεταβλητό”, με το χρόνο και την εναλλαγή των εποχών, που καθιστά την αρχιτεκτονική μέρος ενός ευρύτερου κύκλου της ζωής στο μικροκλίμα της πόλης. Το δημόσιο κτίριο παύει να είναι στατικό και μονοδιάστατο, ενεργοποιεί τον πολίτη, αξιώνει την προσοχή του και, υπερβαίνοντας τις λειτουργικές αναφορές, υφαίνει νέες δυναμικές σχέσεις με το χρήστη.

Ακαδημία Γραμμάτων και Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς / Θεσσαλονίκη
Διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός – A’ Βραβείο
Aγωνοθέτη Δήμος Καλαμαριάς
Έτος διεξαγωγής διαγωνισμού 2003
Αρχιτεκτονική μελέτη Πρόδρομος Νικηφορίδης
Μπερνάρ Κουόμο
Συνεργάτες Παρασκευή Ταράνη
Ήβη Δόβα
Μαρία Παπαγεωργίου
Σύμβουλος κηποτεχνίας Κρίστα Λήβεν-Αντωνίου
Σύμβουλος βιοκλιματικού σχεδιασμού Έφη Καρυώτη
Στατική μελέτη Ιάκωβος Λαβασάς
Μαρία Στεφανούρη
Γεωστατική Ε.Π.Ε.
Συνεργάτες Παντελής Ζέρβας
Γεώργιος Νικολαΐδης
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη Δημήτριος Μπόζης
Γεωτεχνική μελέτη Ανδρέας Γιαννακογιώργος