Νέο κτίριο κατοικιών στο Μεταξουργείο / Αθήνα

Η πέμπτη όψη

“Έδαφος” θέασης για τις κατοικίες και “ουρανός” για το εσωτερικό του οικοδομικού τετραγώνου.

Η χαμηλή δόμηση: Σε μια ιστορική περιοχή του κέντρου της Αθήνας που διατηρεί ακόμη τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης κλίμακας, “διεκδικούμε” τη διατήρηση αυτών των χαρακτηριστικών ως μια ευκαιρία συνέχειας και εξέλιξης ενός τρόπου βιώσιμης αστικής κατοίκησης.

Συνέχεια κενού και πλήρους: Η δημιουργία του προτεινόμενου πλέγματος ως ενοποιητικού στοιχείου σε όλο το οικοδομικό τετράγωνο, στο ύψος του ισογείου, διαμορφώνει ένα νέο τοπίο, “έδαφος” θέασης για τις κατοικίες και “ουρανό” για το εσωτερικό του οικοδομικού τετραγώνου.

Μεταβατικοί χώροι και εναλλαγές αστικής ποιότητας: Προτείνουμε ευμενή και ποικίλα υπαίθρια μικρο–τοπία που συνυπάρχουν με τις κατοικίες.

Το οικοδομικό τετράγωνο ως τοπίο: Η λογική της σύνθεσης, η άρθρωση των επιμέρους λειτουργιών που παραπέμπει σε τρισδιάστατο παζλ, αντιμετωπίζει το χώρο συνολικά σε όλες του τις διαστάσεις επιχειρώντας τη “διαστολή” των διαστάσεών του κυρίως στους ανοικτούς υπαίθριους χώρους.

Ζωντανή εσωτερική ζωή: Ποικίλα μικρο–τοπία, η επιλογή των φυτεύσεων και οι διαφορετικές ποιότητες των χώρων που δημιουργούνται, επιτρέπουν τη διευρυμένη χρήση του εσωτερικού υπαίθριου χώρου κατά τη διάρκεια του έτους.

Πολύ–μονοκατοικίες: Η σύνθεση των κατοικιών ακολουθεί τη δομή του δομικού παζλ με τα κενά και τα πλήρη.

Οι “χρηστικοί” κήποι: Η προσπάθεια ανάκτησης της σχέσης με τον υπαίθριο εσωτερικό χώρο οδηγεί στην ενεργοποίηση του τόπου ως σημείου που ανακαλεί στη μνήμη τους κήπους και τις αυλές των αθηναϊκών σπιτιών.

Νέο κτίριο κατοικιών στο Μεταξουργείο / Αθήνα – Εξαγορά
Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός
Aγωνοθέτης Γ.Ε.Κ. Α.Ε. – ΔΟΜΕΣ
Έτος διεξαγωγής διαγωνισμού 2006
Αρχιτεκτονική μελέτη Πρόδρομος Νικηφορίδης
Μπερνάρ Κουόμο
Σύμβουλοι Παρασκευή Ταράνη
Συνεργάτες Δ. Παυλοπούλου
Β. Παπασπύρου
Ε. Ζωγράφου
Ν. Μπίσκος